2009. február 16.

Siller és rozé

Alább idézet következik a művelt alkoholistától, de idetolakodok azzal a tudással amit Vesztergombi József úrtól szereztem a témában. A kulcsszó a TRAMPLI: a siller igazi vörösbornak szánt, magasabb cukorfokú mustból készül, de hasonlóan a rozékhoz. Így lesz a rozénál tramplibb bor. Viszont csúszásban állítom jó, arra is van kitalálva. Vesztergombi úr kártyacsatákhoz ajánlja, na nem snapszli: ulti.

"Vesztergombi József Szekszárdi Siller 2006
(a művelt alkoholista)

Siller küvé (kékfrankos-kadarka-merlot-zweigelt), igazi multikulti gemisch, amiből a kadarka sem maradt ki. A fajta már csak történetileg is fontos alkotóeleme egy igazi sillernek – persze azt nem állítom, hogy ez a fajta garantálná a hamisítatlan sillerminőséget!

Mély lazacszín, vagy még inkább eperszörp, amit friss spricnivel hígítottunk, az illatból határozottan kiütközik az eper. De ahol van eper, ott van más is (málnától a ribizlin át a meggyig vezet az út egy rövidke vadszederalagúton át, az alagút végén hecsedlibokrok), de csipetnyi fanyarságot azért hiányolnék belőle – már csak a forma kedvéért; ugyanakkor rendkívüliként könyvelem el a hamvas őszibarackot idéző illatkomponenst... kifejezetten jól iható, 5 pontot bármikor megér."

Az iFben sokmindent lehet hasonlítani: rozé-siller témában a Vesztergombi 2008-as Sillert a Szentgyörgyhegyi Horváth féle Rozéval. Gyertek hasonlítani!

_

Nincsenek megjegyzések: