2009. május 7.

Sör (1)

A sört népszerűsítő tudomány állítása szerint a sört már időszámítás előtt 6000-ben készítették és itták. A Ninkasi Himnuszban receptet is ránk hagytak agyagtáblán, (Ninkasi Istennőt szoborban is). Erről rengeteget lehet olvasni. Olvastam arról is, hogy Írország területén lévő 'fulacht fiadh' nevű lelőhelyek bronzkori sörfőzdék lehettek (i.e. 2500) Két sörissza régész nekilátott és a képen látható akkorinak tekinthető eszközökkel azon a helyen italt késztett, mondjuk az italt sörnek.

Mindenki (így ők is) tudja, hogy ehhez a csíráztatott malátát megdolgozzuk és 60-70 fokra hevítjük vízzel (így lesz a keménytőből cukor), aztán átmossuk, leszűrjük, élesztésre kész oldatot kapunk. Ízesítésre mai napság a kenderrel (!) rokon komló virágát használhatjuk, aztán hozzáadjuk az élesztőt és türelemmel megvárjuk az éledést (lesz a cukorból alkohol sőt széndioxid is keletkezik). 1-2 nap is eltelhet, sőt. Ha nem üzleti céllal készült az ital, megisszuk. Ezt tette a két régész: Billy Quinn és Declan Moore (i.sz. 2007)

Ha kipróbáltátok és nem ízlik, el lehet jönni az iFbe, ahol mától már gyorsabb erjesztésű sörök is kaphatók (szemben a lager típussal, ezek a több maradék cukrot tartalmazó ale-k). Belgiumból hozzuk, pl. a beszédes nevű Delirium Tremens-t. A hatékonyság/ár arány nem rosszabb mint a wernesgrüneré!

_

Nincsenek megjegyzések: