2009. április 30.

Marslakók Princetonban és az iFben

"..a történet igazi marslakókról szól. Azokról, akik a 20. század első felében beszivárogtak a világ legjobb egyetemeire és kutatóintézeteibe; pontosabban arról az előőrsükről, amelyik bolygónkon első bázisukat létrehozta. Azon buktak le, hogy - bármilyen soká gyakorolták is egyetlen földi nyelvet sem tudtak idegen akcentus nélkül beszélni. Volt egy ügyes trükkjük erre is: magyar emigránsoknak álcázták magukat, hiszen köztudott, hogy a magyarok beszédének van ez a furcsa sajátossága. Olyan fizikusok tartoztak közéjük, mint Eugene Wigner (marsbeli nevén Jenő), Edward Teller (anyanyelvén Ede), Leo Szilárd (eredetileg Leó), vagy a modern matematika géniusza, John von Neumann (a Marson Jancsi)." (Leon Ledermann)

Ez a történet jutott eszembe, amikor Gátos Bálint azt mondta OLÁH KÁLMÁN zongorajátékáról: Ő egy marslakó.

_

2009. április 28.

Váczi Eszter Quartet az iFben

A tavaszi zsongás végett Madonna már az utcára is alig megy ki kalap nélkül.

Tavaszi zsongás: ezt a címet adta a Váczi Eszter kavartett a csütörtöki iF bulinak. A képen a 3 öltönyös úr közül a piros nyakkendős, boldogan mosolygó: Gátos Iván zongorista, a kérdő tekintetű grafikus, szürke nyakkendőben: a basszusgitáros Gátos Bálint, a bűvész, aki magyaráz: Mike Zsolt dobos, de helyette az iFben Weisz Nándor fog perkázni.

De ki a szép szemű, japánban is jól ismert énekesnő?

_

2009. április 24.

A Hős utca Bálnavadászatra megy

Tetszik emlékezni az örkényi álhírekre: "Biciklizni tanul a pápa", "Halált okozó rósejbni"?

Halper Laci filmjének címe
ezekre rímel: "A Hős utca Bálnavadászatra megy". Ha tehetné Örkény Pista bácsi, ott ülne az iFben és Halper Judit, Halper László duó zenéjének szünetében térdét csapkodva mosolyogná végig a hősök kalandjait a díjnyertes rövidfilmen. Mindez április 25-én szombaton este.

_

2009. április 22.

Borszerda az iFben
2009 április 29-én.

"Az akcióhoz mindazon éttermek és vendéglátóhelyek csatlakozhatnak, akik vállalják, hogy április 29-én egész nap, minden, ’a la carte’ kínálatukban szereplő magyar bor árából 50%-os kedvezményt biztosítanak, ill. minden rendelt főétel mellé egy pohár bort grátisz biztosítanak a ház borából."

Mi csatlakoztunk. Szóval aki szereti Horváth Árpád (Szentgyörgyhegy), Simon József (Eger), Vesztergombi József (Szekszárd) vagy a Pántlika Pincészet (Dörgicse) borait az jöjjön minél többet az iFbe a Ráday utca 19-be. Ha most az egyszer féláron szeretné fogyasztani akkor jöjjön 29-én is.

Az iF nem csak a borkultúra fellegkávézója hanem a dzsezzé is. Aznap este OLÁH KÁLMÁN és LAKATOS PECEK KRISZTIÁN zenél. A terasz a borozó vacsorázóké, a belső térbe csak igazolt dzsezzkedvelők ülhetnek a koncert alatt. Ott is kötelező fogyasztani (az ingyen bort: mert ahhoz jár fizetős vacsora).

Lehet, hogy tán ittam, lehet hogy tán torgok..
_

2009. április 21.

Havas Etna rizottó

vagy ahogy odalenn a világ köldökén mondják: “Ripiddu ‘nnivicatu”. A Ráday utcai közönség hat vagy hét bátor tagja (sőt magam is) már kipróbálta az iFben. Persze amikor kedves szakácsinasunk megijesztett a (fagyasztott) tintahallal, nem arra gondoltam, milyen finom falat lesz belőle a vulkán belsejében, hanem, hogy nem ugrik-e azonnal a nyakamba és nem csíp-e halálra a fagyasztott rém.

Azért hívjuk Mount Etnának a rizottót mert a tányéron szimbolikus valóságában maga a vulkán van megszoborva. A tintától fekete rízshegy tetején a mascarpone a hó és a paradicsom a láva. Íze tenger íz, egy pillanatra látni véljük a végtelen kék tengert.

A falakon a szicíliai boldogság emlékfestményei még péntekig láthatóak aztán már csak a honlapunkon (és a következő kiállítóhelyen, keddtől az Andrássy úti Klassz-ban.)

_

2009. április 16.

Dekantálás, szellőztetés

Tegnapig úgy tudtam, hogy a dekantálás célja a szellőztetés. De nem. vagy nem elsősorban. Dekantálás a kémiai reakcióban keletkezett csapadék elválasztása az oldott anyagtól. Az óborban a tanninok kicsapódhatnak és az üledékről a bor lefejtése: dekantálás.

A szellőztetés szükségessége viszont azon a megfigyelésen alapul, hogy a levegővel érintkezve (akár tíz perc alatt is) a bor előnyére változik, változhat. Ezt a műveletet nem csak az óboroknál, de mindenfajta évjáratnál ajánlják, részben ezért is hajtják körbe-körbe a bort a pohárban. A dekantálóban is szokás szellőztetni, hiszen abban nagy felületen érintkezik a bor a levegővel.

Mindenestre az iFben már van dekantáló. Valika ajándéka, Vesztergombi úr 2000-es kékfrankosát ezentúl abba fejtjük át, és onnan kínáljuk.

_
Odvas keltike

Minden évben múlt hét táján előjön a probléma, hogy is hívják a virágszőnyeget az erdőben. Ötven év felett ne kezdjünk olyan bejegyzésbe amelyikben név van, fel kell hívni a Jucit, ő tudja: odvas keltike.

Szóval itt a tavasz. Ez az évszak Ludwig van barátunknak is nagyon tetszett, pedig akkoriban még nem volt blogspot.

Gyors egymásutánban kattintsunk
Ludwig barátunkra majd vissza ide és a pitypang kutyára!

_

2009. április 9.

iF (a Pink Cadillac-kel szemben)

Az iF-el szemben a Jack Rabbit Slim's kávézó.
Jönnek a gólyák

Már itt is vannak, de ezeken a képeken még úton levőket fényképeztem a három kontinens határán, egy Kefar Uriya nevű falu felett.

A képre kattintva az egyik
(megilletődött) madárgyűrűző, maga a kávézót gründoló őrült. A kismadár a kezében vándorol, éjjel sokszáz kilómétert repülhet, most éppen északra, ahol hosszabbak a nappalok. Van még bulbul a képeken. Állítólag megbolondult, megfordult benne egy DNS és a fészke kívül puha, belül szúrós. Innen a neve: de nem fakír, hanem bulbul. Gyönyörűen énekel. A neve tehát bulbul. Örményországban kapta.

2009. április 7.

Art Tatum és Fats Waller

Darvas Feri felhívott pár napja, hogy régi barátjával bejönnének az iFbe egy kicsit zongorázgatni. Szeretné ha hallanánk Nagymáté Hubát, akinek zongorajátéka Art Tatumot idézi. Nemsokára megérkezett a két (fiatal) úr és ahogy a képek mutatják egymásnak adták a zongorát és a történetmesélést. Feri azt mondja Huba úgy mesél a zongorán mint Art Tatum, Huba Ferit hallgatva megjegyezte ez Fats Waller-es.

Nagymáté Huba 1965-ben felvételizett a dzsezz tanszakra. A felvételin Gonda János, aki addigra már elfáradt a sok tánczene hallgatásban, meghallgatván Hubát így kiáltott fel: MAGA FEL VAN VÉVE! Régen volt, de szerintük nem sok változott, újra együtt járják a pesti utcákat és zenélnek. Reméljük hamarosan hallhatjuk őket az iFben.

Fats Waller, amikor a klubjába bejött Art Tatum valami ilyesmit mondott: "én egy dzsezz zongorista vagyok, de ma este egy Isten van a házban".

_


2009. április 4.

Alessandro Giuseppe Borsalino, Montalbano,
NP, JSP, Havas Etna, Maserati és a kézműves fagylalt


Az iF jókedvében ez mind benne van. Vegyük tehát a minimum 244 font értékű kalapunkat, (óvatosan a Neményi Laciét pl. lefújtja a szél és a busz kereke alatt értékét vesztette), monokinis, fényes szemű barátnénkkal karöltve induljunk a napfényes Ráday utcába Havas Etna risottót fogyasztani!

Ha valaki tudja, hogy NP nem egyenlő-e véletlen P-vel, annak jár egy extra Limoncelló (és egymillió dollár is).

A sok ismeretlen név és rövidítés mind az iF baráti körhöz tartozik. JSP például a tengerész tekintetű matektanár aki megnyitóbeszédet grundol.

_