2009. május 26.

Mi teszi a sört (2)

Ha a galambokat a kórház emeleti párkányán etető Bohumil bácsit kérdezzük, (kérdeznénk) talán a pince hőfokát hangsúlyozná. Az ötödik lépcsőfokon még túl meleg a hatodikon már túl hideg. Mikor, hol és kivel isszuk. Például Mariska hajnalban kiszökik az ágyból, literes üvegből sört iszik és vajon süt magának natúrszeletet.

Van aki víz minőségét hangsúlyozza. A pilseni források vize hízlalja a pilsenit, a staroprament prágai források. Hajnal a Károly hídon.

Sokat tesz az erjesztés. A lassú alsó erjesztésű lager sörök (félreértés ne essék a pilseni is idetartozik), tiszták, aranysárgák és cseppet gyengébbek (a hatékonyság/ár szorzót kell figyelni és akkor nyugodtan megkóstolhatjuk a Duwelt!). A gyors felső erjesztésű ale-ket Belgiumban, Írországban, Angliában gyártják inkább. Bíbor szép vörös szín, hamarabb fejbever és aztán már csak a Liverpool győzelme a fontos.

Szerintem ha jó az árú, akkor cimke számít. Kár hogy nincs a régi staropramen cimke. Így jöhet a wernesgrüner vagy a duwel.

Az iFben egy nyarat végig lehet részegeskedni úgy, hogy mindennap új élménybe legyen csomagolva a felejtés. Staropramen, Calvados, Laphroigh, Vesztergombi... Delirium Tremens.

_

2009. május 22.

Májusi bor

Ínyesmester, Magyar Elek (1875. aug. 14, 1947. május 22, (évforduló persze)) azt írja:

"Magam részéről a kombinált italok közül minden fölött a bólét tartom királynak. Az angolokat azonban -bármennyire tisztjem őket- nem követhetem abban, hogy uborkabólét is csinálnak, még ha Badminton néven is. Itt csak a legnemesebb gyümölcsökről lehet szó, szamócáról, őszibarackról, ananászról."

A májusi borról így indít: "Mondhatom kellemes látvány mjus évadján (később is) a kétfülű, födeles, mély öblű ezüst bóléstál, benne hatalmas ezüstkanál." és a vége: " Május éjszakákon csendül a bóléspohár, az első a szomjúságé, a második az élvezeté, a harmadik a mámoré a negyedik..."

Nemes Peti nevezte el az iF változatot MÁJUCI BOR-nak (a készítőjére és a szagos müge lelőhelyek felderítőjére utalva): eper, mézzel, cukorral triple sec-kel leöntve, rá mindenféle bor és pezsgő vagy esetleg gyömbér. Szagos mügét -természetesen- a Hármashatárhegyről hoztunk bele .


_

2009. május 21.

A macska nem tud fejenállni

Arató Zsófia önéletrajzi rajzairól megtudhatjuk: a kócoska zsófi cica nem szeretett iskolába járni, - fejenállni, énekelni nem tudott-, sőt házasságot sem sikerült elsőre. Viszont imádott a ház előtt a padon nézelődni.

Közben megtanult megfigyelni és kedves képeken elmesélni törénéseket. Mindenféle boldogságra vágyó lények népesítik be a kanapék, székek, kávéscsészék felett a falakat az iFben: kanapékon, székeken, kávéscsészék között heverészve néznek kérdőn a szemünkbe. Jó annak akinek a piros csésze jutott. Vagy pillangó ült a lábújjára. De főleg annak, akinek van barátja.

"Mit főztél ma?" Artaó bocs Arató Zsófia festményei az iFben (2009 május-június)
Szerintem Zsófi rajongók szeretik a "Sün a ködben"-t (Norstein).

_

2009. május 18.

Tango

Valecuatro quartett's tango night in iF (sajnos) csak egy este volt. Ha lenne egy szoprán... összeállna a Sós Misi quartett.

Sós Misi megjegyzése: a tangó a Buenos Aires-i férfi metafizikus töprengése. Nekem úgy tűnik, hogy egymás társaságát kedvelő nők és férfiak találmánya. Berény Róbert képének is kell legyen valami köze ehhez a találmányhoz.

Még egy kis metafizika: "Scent of a woman"

_

2009. május 13.

Raymond Smullyan is asztalt foglal az iFbe

máj. 14: Dresch Mihály szaxofon, Bakai Márton hegedű, Hock Ernő nagybőgő
máj 15: Karaokee Szakálékkal
máj 16: Sztankovits Kati énekel, Deli Péter zongorázik
máj 17: Kepes Juli, Ádám Kati énekel, Kardos Dani gitározik: I LOVE YOU!!
-

Ha nem tévedek, asztalt kell foglalni az iFbe!
-Igazad van: ha nem tévedsz, asztalt kell foglalni.
-Vagyis nem tévedek.
-Hát.. nem.
-Akkor asztalt kell foglalni. (2990694)

_

2009. május 8.

Keith Jarrett és a négyzetszámok

1945 május 8-án született Keith Jarrett. Az azóta eltelt idő (napra kerekítve) 64 év. Mindenestre ideírom az év hosszát napokban: 365,256363051. Egy napközéppontú rendszerben a Föld ma majdnem ugyanazon a helyen tartózkodna, mint a dzsezz bálvány születése napján.

64 éves a magyar származású mester (a nagymama debreceni, ő nevelte amerikában). A 64 pedig négyzetszám, pl. a sakktábla (8x8) mezőinek a száma. Hajnal András 64. születésnapján szomorúan jegyezte meg, hogy utoljára négyzetszám. Azóta még nem volt, de 13-án már 78 lesz. A nagyja megvan, csak három hiányzik a következő négyzetszámhoz (sőt, az köb is: igen a 81).

A kölni koncert (1975) lemezét nagyon szeretem. Lírai imprivizációk, sokszor meghallgatom. Mások is beszerezték: így lett minden idők legsikeresebb dzsezz albuma, 3,5 millió példányban adták ki. "Úgy hozzátartozott a hetvenes évekhez mint a pacsuli". Pedig Jarrett szerint el kellett volna felejteni.

_

2009. május 7.

Sör (1)

A sört népszerűsítő tudomány állítása szerint a sört már időszámítás előtt 6000-ben készítették és itták. A Ninkasi Himnuszban receptet is ránk hagytak agyagtáblán, (Ninkasi Istennőt szoborban is). Erről rengeteget lehet olvasni. Olvastam arról is, hogy Írország területén lévő 'fulacht fiadh' nevű lelőhelyek bronzkori sörfőzdék lehettek (i.e. 2500) Két sörissza régész nekilátott és a képen látható akkorinak tekinthető eszközökkel azon a helyen italt késztett, mondjuk az italt sörnek.

Mindenki (így ők is) tudja, hogy ehhez a csíráztatott malátát megdolgozzuk és 60-70 fokra hevítjük vízzel (így lesz a keménytőből cukor), aztán átmossuk, leszűrjük, élesztésre kész oldatot kapunk. Ízesítésre mai napság a kenderrel (!) rokon komló virágát használhatjuk, aztán hozzáadjuk az élesztőt és türelemmel megvárjuk az éledést (lesz a cukorból alkohol sőt széndioxid is keletkezik). 1-2 nap is eltelhet, sőt. Ha nem üzleti céllal készült az ital, megisszuk. Ezt tette a két régész: Billy Quinn és Declan Moore (i.sz. 2007)

Ha kipróbáltátok és nem ízlik, el lehet jönni az iFbe, ahol mától már gyorsabb erjesztésű sörök is kaphatók (szemben a lager típussal, ezek a több maradék cukrot tartalmazó ale-k). Belgiumból hozzuk, pl. a beszédes nevű Delirium Tremens-t. A hatékonyság/ár arány nem rosszabb mint a wernesgrüneré!

_

2009. május 4.

Valecuatro és 'el tangopolis'

Buenos Airest nevezte (el) 'el tangopolis'-nak Horacio Ferrer. A zene városa, Dél Amerika Párizsa: szokták így is nevezni tangopoliszt. Ott van a Teatro Colon, a világ egyik legnagyobb operaháza. A múlt század fordulóján épült, amikor külvárosában a tangó született. Előtte a milonga járta és járják ma is. A bécsi és bostoni keringőből Buenos Aires utcáin született a vals criollo a kreol keringő, az afrikai zene és hangszerek itt latinultak és lett a candombe.

A Teatro Colont éppen átépítik, 2010-ig zárva lesz. A Valecuatro kvartett Budapesten az iFben lép fel 11-én, hétfőn este. Műsoruk a milonga, a vals criollo, a candombe és természetesen a tangó dalai, külön számukra 'a capella' hangszerelt előadásban.


_