2009. június 30.

Optimizmus az iFben

Az, hogy már megint optimista döntést hoztunk persze akkor jut eszünkbe, ha okunk lenne a pesszimizmusra. Ok mindig van (pesszimizmusra), pláne iF you run a cafe like iF. Az optimista alapvetés a vendégvárásban, hogy a jó kávét, bort, limonádét, almáspitét, zenét kell kínálni és lesz siker, sőt üzleti siker. Eddig(!) nem jött be.

Nagyszerű ifjúkori élményem az optimizmus létjogosultságára 1963-ban ért: Paul Cohen megoldotta a kontinuum hipotézist. (Ezt így a vizsgán mondják kettesért, de most nem forszolom a pontosabb megfogalmazást). És még sok, sőt egyre több megoldhatatlannak látszó probléma megoldódott: négyszín probléma, a hidegháború, fekete lyukak megfigyelése, az Everest megmászása oxigénpalack nélkül és a Riemann sejtés. Ez utóbbi sajnos csak áprilisi tréfa volt.

Szóval hurrá: jöhet az ÚJ ÉTLAP a iFbe pisztránggal, kagylóval és lazac tatárral! Mától (tegnaptól) még több finomság Józsi és Attila szakácsok konyhájából.

_

2009. június 27.

Lang Lang

Tom és Jerry macskakoncertje annyira elvarázsolta a kétéves Lang Lang-ot, hogy megtanulta a Második Magyar Rapszódiát Horowitz feldogozásában, sőt. Ma a Time Magazin szerint a világ 100 leg- "most influental" (rangos, befolyásos, elismert, megbecsült) személyiség egyike. Nem tudom mi a "most influental" definiciója, -részben akik befolyásolják a pédányszámot(?)- mindenestre mélyen egyetértek, ha valaki zenével kívánja vagy csak befolyásolja a világ folyását.

Éjjel szokásomtól eltérően nem aludtam hanem Lang Lang, Yung Lin, Yundi Li, Gustavo Dudamel, Jevgenyij Kissin videókat hallgattam.
Nem bántam meg: ajánlom.

Félreértés ne legyen a képen látható fiatalember klasszikus zongorajátékával lett elismert.
_

2009. június 23.

Nemes Péter és Amerigo Tot

A minap a Pori Jazzfesztivál képeivel ápolgattam nosztalgia szükségletemet. Úgy látszik nem elégült ki, mert a három vidám fiatalember az 1931-es berlini télben már újra a mulandóság édesen keserű érzésével andalít. Én is (mi) ilyen jókedvű fiatalemberek voltunk (tehát vagyunk?).

A képen Tóth Imre is látható, aki Amerigo Tot néven lett világhírű. Idén lenne százéves, az emlékév apropójából, Nemes Péter kutatja alaposan és szorgalmasan életének és munkájának nyomait. Többek között talált kétezer régi fényképet, ezek egyike ez a képeslap. Hamarosan az iFben is láthatunk ízelítőt kuatási eredményeiből.

2009. június 18.

Pleszkán Frigyes 1959-(1976)-2009...

Pleszkán Frigyes 1976-ban 16 évesen már koncertezett a Pori Jazz fesztiválon. Az évkönyv a mesterek (Stan Getz, John McLauglin..) felsorolása után egy nevet említ: "unkarilainen pianon ihmelapsi: Figyez Pleszkan." Vagyis: magyar dzsezzongorista csodagyerek: Pleszkán Frigyes.

Szerdán az iFben az évkönyvet nézegettük, Frici zongorázott, a közönség ámult és élvezte, én néhány fekete-fehér képet szkenneltem. (76-ban ez még álom sem volt.)

2009-1959=50. Július 1-én lesz kerek az évforduló. Gratulálunk és sok sikert!

_
Déli menü (június 18.) 980 Ft:
Tejszínes uborkaleves, cápasteak zöldségekkel

Azt mondta a Józsi, hogy volt a csariba a cápa. Reklám. iF you like shark, come to Raday 19. Talán marad estére is.

2009. június 15.

Az évszázad napfogyatkozása

2009 július 22-én lesz, de most nem vagyunk befizetve a helyszíni közvetítésre még vidéken sem. 1999-ben a Vidékfejlesztési Miniszter, egyben a "Napfogyatkozás Fővédnöke" Dr.Torgyán József örült, hogy a teljes árnyékot csak a vidék kapta. Munkaszünetté akarta nyilvánítani 1999. augusztus 11-t: jó ötlet volt. Én ellógtam, a Kabhegy környékén állíottam fel a fényképezőgépet, persze a fontos pillanatban belebotlottam az állványba és a családi kép napfogyatkozással csak a fejemben sikerült.

És miért az évszázad napfogyatkozása? A totalitás valahol a csendes óceánon több mint hat és fél percig fog tartani (az elvi maximum 7 perc körül van) és ebben az évszázadban ez a leghosszabb.

Házi feladat: miért nem egyforma hosszú mindenütt, ahol van? Hát persze: aznap a teljes árnyék pillanataiban ez lesz
a Földnek a Holdhoz legközelebbi pontja. Ezért aztán -a Föld forog!- ez a pont mozog a leggyorsabban abban (RÍMEL) az irányban mint a Hold. Ráadásul innen egy kicsit nagyobbnak is látszik majd a Hold, (a Napnak ez a kis távolság mindegy).

_

2009. június 10.

550 forintos sajtguriga vagy a szigligeti bólya

Sorban állnak mind a kettőért. De a vizen érdemes.


Az iFben is érdemes. A hétvégén Balázs Elemér dobol két este is, Oláh Kálmán, Szakcsi jr, Egri János, Lakatos Pecek Krisztián zenélnek. A tiramisu meg pont elég édes.

Többet ér mint az 550 forintos sajtguriga.

_

2009. június 9.

Trio Midnight, Trio Szakcsi JR

A jazzt a közönség is teszi:

"A végleges zene már a közönség előtt alakul ki. A hallgatók jelenlétére van szükség ahhoz, hogy jó hangulatban tudjunk együtt játszani... "

Ezt írja Oláh Kálmán a trióról. Gyertek akkor jazzt csinálni!

szombat, junius 13. és vasárnap, junius 14.

Trio Midnight: Oláh Kálmán zongora, Egri János bőgő, Balázs Elemér dob,
Trio Szakcsi JR: Szakcsi Lakatos Béla jr zongora, Lakatos Pecek Krisztián bőgő, Balázs Elemér dob.

Aki jobbat tud az biztos a Duna moziba megy Maláji Tigrist nézni.

_

2009. június 5.

Európa, választás

A választásról jut eszembe: van választás -európai-, szép élet, örömök. Ábránd, Vakapád, Nagymágus...

(Aki nem tudja: létezik egy szabad tervezésű vitorlás hajó osztály az "Európa" vagyis az Európa 30 osztály. Nagy csatákat vív huszonvalahány hajó a Balatonon.)


2009. június 4.

Vayi cuvee

Tokaj Hegyalján újító kedvű borászok (köztük dr. Ungváry Krisztián) a hagyományostól eltérő borokat is készítenek. Tokaji szőlőfajtákból, aszúsodott szemek felhasználásával, reduktív eljárással -acéltartályban- érlelt, szép, édes borokat kínálnak, többnyire Tokaji cuvee néven.
.
A Vayi Cuvee 140 g/l maradék cukrot tartalmaz, aszúsodott szem tartalma öt puttonyos aszúnak felel meg. Desszertjeink mellé kóstolót adunk belőle. Szeretjük ha vendégeink mosolyognak. Mint a körte és a kajszi az olaszliszkai Vayi dűlőből származó különlegességben.

_

2009. június 2.

Tramontana

A tramontana északi szél, egy 1905-ben készült 8-R jacht neve. A kép baloldala 1927-ben, jobboldala 2009-ben (tegnap) készült a Balatonon. (katt a képre!)

A vitorlázás nagy trükkje a lehetetlennek látszó feladat, a szél otromba erőfeszítését, hogy elfujjon, kihasználva szembe száguldani vele. A Tramontana ezt olyan szemtelen eleganciával teszi, ami
szélországban minimum igazgatói intő kell legyen.

_