2009. szeptember 30.

Úgy csinálnak, mintha teáznának

"Bejelentés: Értesítem Önöket, és intézkedést kérek abban a tekintetben, hogy Tereza Kristofova Benda, Tilto utca 8. szám 6. lakás alatti lakos megrögzött vallásos katolikus, és sok embert odaszoktat a házba, rendszeresen találkoznak mintha gyűlésük lenne, és közben úgy csinálnak mintha teáznának. Mialatt más, jóravalóbb emberek 12 négyzetméteres szobákban laknak, a katonai édemeik és a szockedvezményes nyugdíjuk dacára, Bendának 24 métere van plusz erkély...

Felhívom figyelmükbe a kialakult rendellenességet."

(Ljudmilla Ulickaja: Daniel Stein Tolmács

Magvető kiadó 2009.)

2009. szeptember 28.

Foci vagy zene

Szeptember 29-én kedden maradunk a zenénél. Nem értékítélet, Claudio Scimio a hegedűs akkor ér rá, az élő zene kihagyhatatlan.

Hegedű-gitár felállás volt a Hot Club de France gondolata: Django Reinhardt és Stephane Grappelli húzta pengette. Még mindig a fülekbe cseng. Valami ilyesmire számíthattok kedden az iFben: Claudio Scimio hegedű, Szalay Gábor gitár és Orgon Albert ének.

_

2009. szeptember 25.

Illúzió

Illuzió a szerelem, régóta tudjuk. Zöld szemébe belenézve.

Krétával is teremtenek illúziót az utcán. Hatalmas csatorna fedelet nyitott fel egy festő. (Illúzió az is, hogy az utcán vagyunk, és látjuk a hatalmas csatornafedelet felszedve. Az is, hogy csodálkozunk, amikor közelebb lépve kiderül, a festő festette nem emelte. Oldalról nézvést egy elmaszatolt képen ül.)

Illúzió, hogy ezt meg tudnánk tanulni. Számítógép előtt ülünk csak. Julian Beever visszatért a mighty optical illusions oldalára. Ti meg gyertek az iFbe, megbeszélni az egészet egy kávé mellett. A válság ellenére marad a Vergnano kávébab, pedig az a legjobb állítólag.
_

2009. szeptember 22.

Darvas Ferenc és a mazurkamatek

Darvas Ferenc (innentől gyerekkorunkra és a Visegrádi utca 19. IV. emeleti közös gangszomszédunkra való hivatkozással Feri vagy Ferkó) városi legenda.

Feri engem Erdős Pali bácsira (a matematikusra) emlékeztet. Pali bácsi gyerekként belekóstolt az ötletes matekfeladatok megoldásába (és kitalálásába). Annyira elbűvölte az élmény, hogy egész életében ezt csinálta, töretlen kíváncsisággal, őszinteséggel, előítélet és tekintélyelv mentesen.

Ferit is zsenge gyerekkorában varázsolta el a zongorázás, a zene, a vicc, a meglepetés és a számokkal való bűvészkedés. (a pingpong nem tudom mikor kezdődött, de az is mindkettőjük játéka). A gyereki érdeklődés, kíváncsiság megmaradt mostanáig, amikor látszatra nem gyerek. (Első látszatra).

Ez körülbelül annak magyarázata is, hogy miért kell a Chopin mazurkákat áttranszponálni négy negyedbe. Zene, meglepetés, ügyesség, vicc, komolyság, trükk...


Darvas Ferenc estje az iFben: "Mazurkák négy negyedben avagy Chopin a pub-ban"
Csütörtök szept. 24. Utána fogyasszunk Ferkó salátát! (Vajon honnan az elnevezés?)
_

2009. szeptember 17.

facebook

"A hatvanas években, fellazult tételben fogalmazódott meg a világ.
Kafkában, Sartre-ban és távoli bölcsekben csodálta meg önnönmagát."

A nullás években ikonokban, linkekben, számítógépes szakkifejezésekben, platformokon...

Szóval közösségi oldalokon kattintgatunk. Ma a Facebook a cool. Így lett "iF cafe" a facebook pages-en (az üzletek számára kitalált profile), de van If Kávézó felhasználó is. Lehetsz fanja az iF cafe-nak, (az olyan mint a friend, a tegeződés trendi) pl. ha klippelsz a baloldali sávban a "Become a fan" gombra. Erre egy program hosszú 0-1 sorozatokat gyárt és elhelyezi egy szerveren. Mindenesetre mi azt szeretnénk, ha egyre több fan-unk lenne, akik át is lépnek a virtuálisból a Ráday utcába, így ősz elején. És aztán hóban is. Traccsolni, kávézni, eszegetni-iszogatni, élő zenét hallgatni.
_

2009. szeptember 15.

Renato és Zoltán

Renato Pavesit sokan, (mindenki ?) ismeri. Először tagadják, de ha mondom, hogy barátok között-et nyert (tudom..), akkor már leesik a tantusz. Ja, a Renato. Nem láttam "Big Brother" házból való közvetítést, de ismerem a Pintér Zolit, aki régebben Ilannal, újabban Renatóval zenél együtt . "Ez most nagyon jó" mondja. (pedig Zoli nem énekel ebben a duóban). Renato igazi virtuóz gitáros Paco da Lucia modorában penget, a mester dallamai szólalnak meg a weben és szombaton az iFben is. Szóval nem kell Big Brother-kedni, ezúttal valóság és showtime.

Pintér Zoltán és Renato Pavesi, szombat este 19.-én, iF kávézó

_

2009. szeptember 10.

White Russian

A Fehér Orosz nem löttyen ki Töki (Dude, man) koktélos poharából akkor sem, amikor a nagyhatalmú Lebowsky durva fogdmegjei betuszkolják a főnök limuzinjába.

Pedig az ital nem viszkózus (lötyög ha lötyögtetik): egy-egy rész vodka, kávélikőr és tejszín. Van fogyókúrás változata: a tejszín helyett Baileys Irish Cream, half and half vagy tej is megteszi.

Gyertek az iFbe, sokadjára is kipróbálni, jazz hallgatás közben például.
_

2009. szeptember 8.

MOLJAZZ, GŐZJAZZ

A Mol mellett GŐZ LACI is megérdemli, hogy kiírjuk, ez a fesztivál az Ő munkája. Gőz László maga harsonás, legendás Syrius zenekarral például. Mai napság tanítja és szervezi a JAZZ-t: a BMC lemez kiadó és a Mol Jazz Fesztivál és rengeteg más projekt. Az idei Fesztivál is remek programokat ígér (Oláh Kálmán-Melis Vind a Trafóban., Dresch Quintet a Jazz Dómban (őket az iF-ben is tessék meghallgatni), vagy Han Bennink stb..
Az iFben:

szeptember 10. csütörtök 22 00
KOVÁCS LINDA QUARTET: Kovács Linda ének, Fenyvesi Márton gitár, Hock Ernő bőgő, Sárvári Kovács Zsolt dob

szeptember 11. péntek 22 00
TÓTH EVELIN SZALAI PÉTER duó: Tóth Evelyn ének, Szalai Péter tabla

szeptember 12. szombat 22 00
SZŐKE NIKOLETTA TRIÓ: Szőke Nikoletta ének, Oláh Szabolcs gitár, Barcza Horváth József bőgő
_

2009. szeptember 4.

Tzomet

Tzomet héberül kereszteződés. Szentkirályi Gyuri, a Tzomet Zenei Társulás alapítója hosszú időt töltött Izraelben, az ott szerzett zenei benyomások kereszteződése... szóval öröm (keleti) világzene lesz vasárnap az iFben. Júliusban már hallottuk őket: az egész utca táncolt. Túlzás, a nénik telefonáltak.