2010. április 9.

Horváth pince borkóstoló

A szabad idő hasznos eltöltése, ha bort kóstolunk az iFben. Ha nincs szabad idő, a rendelkezésre álló rabidőt borkóstolással fel lehet szabadítani. Előbb az idő szabadul, aztán a gondolat. A tapasztalat ezt támasztja alá: a kóstoló résztvevői hazafelé rafinált asszociációs játékba kezdtek: chardonnay vagy sauvignon blanc, Picasso kalandjai, vagy Monthy Pithon kérdezgették kiáltozva. Tényleg, Vukán György vagy Balázs Elemér? (A megfejtés: CAE Trió!)

Csütötrtökön a kóstolót Horváth Árpád adta aki informatikus végzettséggel MENSA tagként vette át a Szent György-hegyi birtokot és fiatalos lendülettel vörös szőlőt telepített a szabad területekre. Volt hangos ellenkezés is a vidéken, de az idő, (ez közhely) a bor bizonyított: azóta több pincészet is készít Szent György-hegyi vörösbort. A Horváth birtokon nagyon sok féle szőlő terem, és multiplicitás okán még több bor készül (Pl. Cabernet Sauvignonból rose, vörös és újhordós óbor). Szóval volt mit kóstolni, harminc valahányból tízfélét. A csúcs a helyi édes bor. Arrafelé nem aszúsodik a szem (ezt a szőlő nem tudja, de ha előfordul sem lesz aszú, csak Tokaj hegyalján hívhatják az eredményt aszúnak). A Balatonnál megvárják, hogy megfagyjon a szemben ami meg tud fagyni, és fagyottan sajtolják ki a maradék édes mustot. Így lesz a jégbor, a kóstoló utolsó attrakciója. Megtudtuk, a bornak nem csak ízhatása van, ezért a kóstolók egy része addigra papígombócokkal dobálózott.

Jön: Don Simon.
_


Nincsenek megjegyzések: