2010. november 25.

Jól elrontani: a Tarte Tatin

Rosszul elrontani könnyű, (hogy ne legyen nyelvi okokból félreértés: rosszra elrontani. Mert jogos kérdés, ha valamit jól elrontunk, az végül jó lesz vagy rossz? A taoista történetekben harmadik módon is keveredik a jó-rossz, addig történnek a szerencsétlennel a rossz dolgok, amíg boldog lesz, szemben a szerencséssel, akivel csupa szerencse esik meg, míg bele nem pusztul).

Szóval a mese az hogy a Tatin nővérek egyike túlsütötte az almatortát, menteni a menthetőt megfordította: a vendégek nagy megelégedésére. (Jól elrontotta? Vagy rosszul?) Azóta a francia konyha egyik legnevezetesebb Tarte-ját úgy készítik, mintha elrontanák: a karamelles, lédús almára teszik a tésztát, úgy sütik, a végén borítják tálra. Szerencsés esetben nem egy (finom de csúnya) tésztás-almás keveréket készítettünk égési sérülések árán, hanem a könnyű arany színű tészta lédús alma és vaníliás karamell emlékezetesen finom együttesét.

A Beaujolais vacsora végére ezt ajánljuk vendégeinknek jövő szerdára is!


http://www.jamieoliver.com/recipes/pastry-cake/the-world-famous-tarte-tatin
_

Nincsenek megjegyzések: