2010. november 19.

Wassily Kandinski és a Váczi Eszter Quartet ismerősök

Ha tetszik lájkoljátok! 1902-ben született Breuer Lajos Marcell Pécsett, (azon a környéken Siklóson sokat nyaraltam Breuer Pista bácsi nagybátyámnál. Kár, hogy nincs meg az akkori arckönyv, ellenőrizni a kapcsolatot a két Breuer között). Építész lett, együtt dolgozott a Bauhausban Wassily Kandinski-val. Bicikli csövek inspirálták egy szék megtervezésében. Jól nézett ki, kényelmes is volt, nem látszottak hegesztések! tetszett Kandinski-nak. Készült hát a festő tanszéknek is mintadarab.

A széket szabadalmaztatta. Volt összecsukható változata is, megjegyzem Pista bácsi is a favázas, összecsukható nyugágyban szeretett Szabad Európát hallgatni, (nem a Komjáthyt, inkább a cigányzenét szerette, hanem a híreket).


A széket egy olasz gyártója Gavina nevezte el Wassily széknek. Az első gyártó a Thonet gyár volt. Olyan 80 évvel később, Gátos Bálint, a kiváló basszus játékos és grafikus, a Váczi Eszter Quartet iFbeli koncertjéhez tervezett plakátot. Az iF széket a Wassily szimbolizálja. Foglaljatok helyet december 1-re: Váczi Eszter Quartet az iFben!

Forrás: wikipedia, tessék támogatni! http://en.wikipedia.org/wiki/Wassily_Chair
_

Nincsenek megjegyzések: