2010. június 30.

"Nem kell gondolkodni.."
(Harmathy Ildikó: Tanulószoba, Liliomkert 2010.II.13)

A káptalantóti Liliomkert c. újság(?) tanulószoba rovata kiütötte a biztosítékot. Először Románét, aztán az enyémet.

Ha lenne humorom, viccesen azt mondanám, hogy nem számtógéppel kell harcolni a tudomány ellen. Ha jó humorom lenne, bomlanának értem a csajok és folyton mosolyognék.

"Termodinamika 1. 2. és 3. főtétel – nem baj, hogy a légy szárnyának csapkodása nem igazodik hozzá, a hülye légy nem tudja, mi az energiamegmaradás elve, és képes az elfogyasztott táplálékból 3-400 % energiát termelni."

Van az megfigyelés, hogy a légy kiszámíthatatlanul(!) repül, közben zümmög rettenetesen. Ezt normális ember akkor sem tudná utána csinálni, bio pálinkát fogyaszt. Tehát nem igaz az energia megmaradás tétele? Tegyük fel, hogy a hétköznapokon a piacos légykísérleteket végez. Elkészíti a légy táplálékát. Megméri a távolságot amit a légy ezzel a táplálékkal megtesz. Kiszámítja a repülésre fordított energiát. Egy szárnycsapás munkája, szorozva a csapások száma pl. A légy emésztésének hatékonyságát megbecsli. Az eredmény döbbenetes: mindig több mint 300% de kevesebb mint 400%. Ellenőrzi a számításokat, hogy a légy a neki szánt táplálékkal és a szobával zárt rendszer. (Fúziós energia felhasználása kizárt, mert Einstein blöffölt, az nincs. Vagy van, de.?) Szóval otthon egy mérleggel, egy centivel és néhány léggyel elvégezi a kísérletet. De, gondolhatjuk azt is, (a legegyszerűbb valószínűsíthető elméletet érdemes hipotézisként kezelni), hogy nem bizonyított állítást közöltek, más szóval blöfföltek.

Gondolkodni jó és kell. A demagógok pedig rossz társaság. Kerüljük őket! Gyertek az iFbe jó a kaja és szerények vagyunk!
_


2010. június 28.

Borválaszték

Szerdán lesz borszerda. Jó alkalom borozni. A foglalásokból látszik, sokan fogtok nálunk boros vacsorázni. Borozni is jó választás az iF, ha éppen nincs elérhető borpince előtti diófa alkonyattal, fülemülével, esthajnalcsillaggal és jó társaságal.

Maradunk Hamvasnál, aki úgy foglalja össze a borivásról szóló gondalatait: "egy pohár bor, az ateizmus halálugrása". Ha már nincs diófa és alkonyat, hanem Ráday sétány, akkor vannak jó falatok, hozzáillő borokkal: gyertek jó (és nagy) társasággal.

Borválasztékunk arról szól, hogy mit ajánlunk. Amit öröm kínálni, és öröm kóstolni, ami mellett öröm vacsorázni, társalogni, jazzt hallgatni. Amiből nem nehéz választani, de nem is ultimátumszerű. Négy hazai borvidék, négy kiváló pince, sokféle szőlő, összesen már így is több mint húszféle lehetőség. De ne bátortalanodjon el senki: sem attól, hogy ilyen sok, sem attól, hogy ilyen kevés. Bárány pörkölt és hozzá Vesztergombi Kadarka 2007, (nem ateizmus vagy gyengeelméjüség mint a kolbászos lecsóhoz ó-pannonhalmit inni). Az ateizmus halálugrása.

Gyertek borszerdára is!
_

2010. június 25.

Nyáreleji Borszerda (június 30!)


Valaha úgy volt, hogy aki szomjas kér inni, és adtak. Mára ez árnyalódott, mire hozzájutnánk az életmentő kortyokhoz, a kedves(?) pincér mondjuk 8-10 kérdésből álló barkochbát folytat le velünk. (Ez minimum kettő a tizediken vagyis 1024 választási lehetőség: praktikus tehát, ha nem kezdi felsorolni, hanem barkochbázik inkább. Ez is matematika, algoritmus: 1024 kérdés helyett elég 10).

Valaha volt úgy is, hogy kértünk bort. Mára már az átlag művelt alkoholista is tudja, hogy az Ő egyéni ízlésének, sőt szervezete igényének a vörös, a fehér, esetleg a rosé passzol-e és ezen belül száraz, félszáraz, félédes vagy édes az ízlése. Arról még nem beszéltünk, hogy mivel töltötte meg előtte a palacsintát, juhtúróval, pörkölttel, kajszilekvárral vagy diós csokival. Szóval aki a borivás kérdésben tökéletességre törekszik, annak nem elég a tíz kérdés, ráadásul tíz eldöntendő kérdés.
(Tényleg: Szekszárd vagy Eger? Melyik József: Vesztergombi vagy Simon?)

Lassan már filozófiai kérdésekhez jutunk, pedig csak a borszerdára akartam felhívni a figyelmet. Akkor jöjjön egy kérdés: Érdekel-e titeket az alábbi menü június 30-án?

Spenótos-juhtúrós palacsinta - hozzá Pántlika Dörgicsei Olaszrizling
Báránypaprikás kuszkusszal - hozzá Vesztergombi József Szekszárdi Kadarka 2007
Meggyes tiramisu hozzá - Dr Ungváry Krisztián Novemberi szüret Tokaji félédes Furmint

(2800 Ft)

2010. június 21.

Poroszkáló csontváz lények

Tóti-i szobrász barátomtól Gerstenkorn Romántól megkaptam (kaptuk) a festett fa hollót, aki egy nyáron át a Tóti piacon őrizte a sajtját, de az ütődött róka rövidlátó, önző gazdasági okokból elűzte a piacról. Szegény holló csak autóval járhat, hozzánőtt ugyanis a rönk is, amin ül. Az autó meg csapágyas, és különben is sok a dolog falun. De hamarosan kiül a sajttal a teraszunkra a Ráday Boulvard-on.

Addig nézzétek meg Theo Jansen munkáit, akiről Román mutatott videókat. Román is szeles, ifjan windsurfön száguldozott a Velencei tavon, és Balatonföldváron. Jansen mester ötlete lenyűgözte. Széltől hajtott, de nem sikló, hanem komótosan baktató, sőt olykor meg-megálló cölöpverő babiloni strandszörny! Theo Jansen bizonyára egyike azoknak a fura alakoknak a tudomány (és művészet) szentélyében, akiben az angyal kedvét lelné, akiknek nem erőmutatvány vagy becsvágyuk megelégülése a tudomány.

Gyertek az iFbe, dumáljuk meg, hogy kéne...

_

2010. június 16.

Dizájn elem az ablakban

Ambivalencia: legyen is globalizáció, mobiltelefon és terepjáró autó, de utáljuk is, vonogassuk a vállunkat: ez túlzás, nem mi találtuk ki. Tehát, nem veszünk új HD LCD lézerneutronlocallysymmetric készüléket (vagy csak később, amikor meggyőztük magunkat, hogy az tényleg jobb, mert locally symmetric Milnor-Wood). Hiszen azért kell a készülék, hogy a vendégek koncerthallgatás helyett(!) nézhessék a világbajnokságot, és nem mellesleg igyák azt a sört, ami vb nélkül is jó kis sör, lehetne mellette dumálni pl. svájc-spanyol meccsről. Persze nem lehet dumálni, az iFben is megy a meccs, történetesen éppen a svájc-spanyol.

A megoldás az, mint két éve az olimpia közvetítéskor. Behoztuk Misi bácsi modern (csöves) készülékét (két éve a Bözsi néni gépe volt az ablakban). Bözsi néniről sem feledkeztünk meg, a TV tetejére elhelyeztük horgolt terítőjét és a zöld porcelán halacskáját. Azt metakommunikáljuk, vagy gondoljuk metakommunikálni, hogy a lényeg nem szélesvásznú, és nálunk közelebb lehet kerülni hozzá. Mi mind egyéniségek vagyunk. Otthonos kis hely. De csak kevesen vagyunk másmilyenek, ezért megy a meccs a kivetítőn is. Öngól.

Másmilyenek, gyertek az iFbe, még sörtombola is van! A meccsek alatt minden, korsó Vernesgrünert fogyasztó vendég részt vesz a tombolán, és nyerhet korsó sört.
_

2010. június 11.

Bodza

Azt találtuk ki, hogy a bodzaillat majd odavonz benneteket (és a fizetőképes keresletet) az iFbe. A bodzaillattal nehéz úgy bánni, mint a forraltbor illattal, ezért a blogon is terjesztem (mondjuk a forraltbor kínálatot is, de az más). A legjobb párosítás, bodzaillat-jazz-kiállítás-vacsora. (ez több mint egy pár, ez koalíció).

Szóval a bodza az a növény (meg az akác, a kakukkfű és sok más) ami az erdőszélen a koranyár illatot adja. Ellentétben pl. a hagymával, a bodzaillatról a desszert jut eszünkbe, meg az innivaló. A probléma az illat megragadása gasztronómiai szinten, túl a bodzavirágos limonádén. A megoldás az lett, hogy szedtünk egy kosár bodzavirágot és feljavítottunk vele egy nagy csupor mézet. Miután átvette a méz az illatízt, leszűrtük, és Attila szakács egyből beletett belőle az almáspitébe. Meg a limonádékba is kerül. És még sok helyre, ha kértek pl. palacsintát. Persze eláll a csuporban is, de inkább gyertek, ne halljon egyikünk se szomjan.
_

2010. június 7.

iF leg: Három a McFerrin számunk!

Nem dzsetleg, ellenkezőleg. Semmi fáradt bambaság, tompult ásványvíz fogyasztás, jó, sőt "leg" este az iFben. A héten a Weisz és a Lakatos kvartet is izgalmas zenéléssel ébresztgette az esőktől (nem görög csődtől) világvégét vízionáló tömegeket. Péntekre aztán minden összejött. Bobby McFerrin most kihagyta, de Magyar hangja Bori már kora este énekelgetett az asztalnál Bobby libanoni hangjával a Libanon/Boston-i Christiana Karam-mal. A második legrégebbi iF muzsikus, igen a Vázsonyi, (emlékeztek a 2007-es iF-Fotocella fellépésére? én sosem fogom felejteni!) vezényelte szaxofonon-zongorán a zenét. "Szia Andris" kiáltással kezdte a nagy előd Charlie Parker számát, és taposta a huncut delay-eket.

A lélekzet először akkor akadt el, amikor a Take Five-t kezdte fújni és Bori Magyar népdalt énekelt vele. "Trianon" jegyezte meg a szomszéd könyves-kultúrházas Orbán Gyuri az ablakban (június 4, Erdély, népdal, Paul Desmond, Dave Brubeck, Vázsonyi János..), de a dal után szaladt könyvheti ünnepelni. Második lélekzet akasztó éneklést, a Christiana-Bori duót nem várta meg, (tessék a myspace-n, you tube-on keresgélni!). A Vázsonyi Darvas Ferizett: új kifejezés, mókázott a zenével. Megtelt az iF lépcsője cigizgető gödrösökkel. El sem akartak menni, ilyen még nem volt!

Na gyertek, vagy kattintsatok.

Magyarázat: Bori és Christiana McFerrin száma egy, ha hasonlóan az Erdős számhoz, úgy értelmezzük a McFerrin számot, hogy aki együtt zenélt-matekozot-cikkezett Pali bácsi-Bobby McFerrinnel annak egy a száma (a Bobble c. McFerrin a capella operában a két lány együtt énekelt-improvizált az énekes mágussal), aki ilyennel zenélt, annak (legfeljebb) kettő, (Pl. Vázsonyi, de mindenki, aki a János számában ütemesen tapsolt: három!)
_

2010. június 2.

Bizniszmen a kultúrházban

Nekem, kultúrsznobnak tetszik ez a bevezetés, mert a Gödel-Esterházy-Karinthy-Micimackó triumvirátussal indít, és közben az örményországi völgyek démonai és a reneszánsz óriásai kísértenek. Azt kérték az írótól tegnap a Kossuth klubban, mondana egy mondatot néhány váratlanul megnevezett emberről. Kurt Gödel volt az egyik. Az író idézte a Karinthy Micimackót. Lényegileg azt mondta, hogy a matematika sem szabadulhat a paradoxonok sötétjéből és ez (Gödel nem teljességi tétele) nem csak afféle szerény vélemény, hanem tény, tény, tény.

Hát akkor a való élet, a kávéházi forgatag! (Szarkazmus). Mit kezdjünk például egy olyan kijelentéssel, hogy én nem vagyok bizniszmen, hanem művész? (Logikailag ezt úgy kell értelmezni, hogy nem vagyok bizniszmen ÉS művész vagyok. A trükk metakommunikációs szinten van elrejtve: a két létforma kizárja egymást, sőt szégyelld magad). Logikailag általában nem lenne baj, de ha a művész éppen üzletről tárgyal? Lehetne paradoxon, egyrészt nyilván Ő tudja magáról, tehát igaz, másrészt aki üzletről tárgyal az bizony bizniszmenként cselekszik éppen, vagyis nem igaz. Ha mégsem akarunk a kijelentővel ennyire megengedőek lenni, azt kell gondoljuk, hogy az illető vagy nem tudja jól, vagy alázós stratégiát választott a tárgyalás során és tudatosan mellébeszél. A reneszánsz óriások a művészet hangján eveznek be az iFbe, hangjuk paradox módon elvész a völgyekben, a zene hamar elcsendül.

Van egy mostanában felfedezett lehetetlenség: az alkotmányos alkotmánymódosítás. Gyertek, szórakoztató hely!