2010. november 29.

Formulák

Matekkal népszerűsíteni a kávéházat, ez az ötlet csak egy reménytelen ötletekben is bízó őrült ötlete (inkább kevesebb, két-let, kétség, egylet... semmi, na hagyjuk is) lehet. Matematikusokról, matematikáról sztorizgatni szerintem vonzhatja a kattintásokat és máris fogy a Szekszárdi Kadarka az iFben (de az üzemanyag -kávé és cigaretta- mindenképp). Ha ügyesebb hacker lennék, tennék két kattintási lehetőséget is a képre, egyiket Edward Frenkel formulájára (ezt maga a tudós kalligrálta a pocakocskára), a másikat alatta a kevésbé érdekes háttéren látszó, de mindenestre könnyebben érthető, ámulatba ejtő formulára. Aztán számolnám a google analytics-on a kattintásokat. (Így csak egy kattintási lehetőség jutott a képre).

Az alsó, feltételezem kevesebb érdeklődést kiváltó kép Srinivasa Ramanujan egyik megálmodott formulája, amit G. H. Hardy (akkoriban a legnagyobb számelmélész) egy szép napon, váratlanul, postán kapott Indiából és feltételezem döbbent ámulattal nézegetett. Hihetetlen, hogy ilyesmiket álmodjon-irogasson valaki. De ha mégis az a (ide csak elszántak kattintsanak!) Hardy -Ramanujan formulát is megálmodja, ami még elképzelhetetlen is.

Frenkel formulájához hozzászólni nem tudok, de remélem, hogy sokan megpróbálják majd felfejteni a titkát, vagy a halál nélküli szerelem formulájához jutnak, vagy egyesítik végre a reletivitás- és kvantumelméletet.

Tessék jönni az iFbe, nemcsak a nyugdíjpénztárak mennek így tönkre!

_

2010. november 25.

Jól elrontani: a Tarte Tatin

Rosszul elrontani könnyű, (hogy ne legyen nyelvi okokból félreértés: rosszra elrontani. Mert jogos kérdés, ha valamit jól elrontunk, az végül jó lesz vagy rossz? A taoista történetekben harmadik módon is keveredik a jó-rossz, addig történnek a szerencsétlennel a rossz dolgok, amíg boldog lesz, szemben a szerencséssel, akivel csupa szerencse esik meg, míg bele nem pusztul).

Szóval a mese az hogy a Tatin nővérek egyike túlsütötte az almatortát, menteni a menthetőt megfordította: a vendégek nagy megelégedésére. (Jól elrontotta? Vagy rosszul?) Azóta a francia konyha egyik legnevezetesebb Tarte-ját úgy készítik, mintha elrontanák: a karamelles, lédús almára teszik a tésztát, úgy sütik, a végén borítják tálra. Szerencsés esetben nem egy (finom de csúnya) tésztás-almás keveréket készítettünk égési sérülések árán, hanem a könnyű arany színű tészta lédús alma és vaníliás karamell emlékezetesen finom együttesét.

A Beaujolais vacsora végére ezt ajánljuk vendégeinknek jövő szerdára is!


http://www.jamieoliver.com/recipes/pastry-cake/the-world-famous-tarte-tatin
_

2010. november 19.

Wassily Kandinski és a Váczi Eszter Quartet ismerősök

Ha tetszik lájkoljátok! 1902-ben született Breuer Lajos Marcell Pécsett, (azon a környéken Siklóson sokat nyaraltam Breuer Pista bácsi nagybátyámnál. Kár, hogy nincs meg az akkori arckönyv, ellenőrizni a kapcsolatot a két Breuer között). Építész lett, együtt dolgozott a Bauhausban Wassily Kandinski-val. Bicikli csövek inspirálták egy szék megtervezésében. Jól nézett ki, kényelmes is volt, nem látszottak hegesztések! tetszett Kandinski-nak. Készült hát a festő tanszéknek is mintadarab.

A széket szabadalmaztatta. Volt összecsukható változata is, megjegyzem Pista bácsi is a favázas, összecsukható nyugágyban szeretett Szabad Európát hallgatni, (nem a Komjáthyt, inkább a cigányzenét szerette, hanem a híreket).


A széket egy olasz gyártója Gavina nevezte el Wassily széknek. Az első gyártó a Thonet gyár volt. Olyan 80 évvel később, Gátos Bálint, a kiváló basszus játékos és grafikus, a Váczi Eszter Quartet iFbeli koncertjéhez tervezett plakátot. Az iF széket a Wassily szimbolizálja. Foglaljatok helyet december 1-re: Váczi Eszter Quartet az iFben!

Forrás: wikipedia, tessék támogatni! http://en.wikipedia.org/wiki/Wassily_Chair
_

2010. november 17.

Jó pillanatok

Vannak a vendéglős létnek jó pillanatai. Ricsi szakács rám parancsolt, hogy hozzak csipkebogyót a sütőtöklevesbe. Pitypang kutya ismer jó helyeket a Hármashatárhegyi Repülőtéren, elvezetett oda, a tüskékben történő kurkászást már nem vállalta. A vadrózsa-csipkebogyó tüske a maga szempontjából remek dizájn, elég hozzáérni, máris beakadt a bőrbe, onnan már csak befelé fog menni. Ezer más baj is van a melóval, de novemberi tavasz, felhőjáték, varjúkárogás stb. Ezek a vendéglős lét szép pillanatai.

Amikor kiderül, hogy a cézársaláta mellett a borvacsora nem rúg labdába, azok a kevésbé felemelő pillanatok.
Eladó az iF.

Csipkebogyós sütőtökleves édesburgonya chipsszel
Vesztergombi Szekszárdi Olaszrizling

Kecskére káposztát (sült kecskeragu káposztás tésztával)
Vesztergombi Kadarka 2007

Szilvás gombóc fahéjmártással
Vayi Tokaji furmint novemberi szüret

Menü ára a borokkal: 3900 Ft

_

2010. november 12.

"Le Beaujolais Est Arrivé!"

Beujolais Lyon-tól északra elterülő borvidék. A rajnai és burgundi vidékek közel esnek, de mindkettőtől elütő borok jellemzik. Egyrészt inkább vörös bort termelnek, de mégsem a testes, nagy borok jellemzik. Többnyire gamay szőlő terem és széndioxidos macerát alkalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a szőlőszemeket még sajtolás előtt széndioxidos környezetben erjesztik, és azután sajtolják. Bogyólé, mondanák rá Villányban, franciásan bozsolé vagyis Beujolais.

A trükk, hogy nem a szokásos borsznobimus szabályai szerint épül a bozsolé píárja, hanem a Beujolais új bor ünnepeként tartják számon világszerte november harmadik csütörtökét. Így november harmadik szerdáján (a szerda persze lehet csak a második) megérkeznek a boltokba az új palackok és másnap tódulnak a franciák-japánok-magyarok jókedvűen ünnepelni a kocsmákba és kiisszák az összes hordót decemberre.

Gyertek az iFbe, ide is érkezik friss, könnyű nem tanninos, meggyesmálnásepresszamócás tavaszizápor francia vörösbor. Adunk hozzá coq au vin-t pl.
_

Art Tatumosan

V. Gy. zongoraművész, zeneszerző barátunk említett öt-hat múlt századi zongorista tehetséget, több nem is nagyon volt az igazi fajtából, úgy mondta. Kettő közülük Vladimir Horowitz és Art Tatum. Horowitz nagyon méltányolta Art játékát, azt mondta, ha Art komolyan venné a klasszikus zenét, őrá nem is lenne szükség. Aztán megpróbált Art Tatumosan zongorázni, de állítólag bosszankodva lecsapta a zongora fedelét, nem ment neki. Chopin ment.

Nagymáté Huba viszont tud Art Tatumosan játszani, mondta V.GY. És vasárnap fog is az iFben, Nino Rotát pedig Darvas Ferenc alakítja.

2010. november 10.

Misi Bácsi 100

1910-ben született, nagypályán kézilabdázott. (Elhihetitek ezenkívül is sok minden történt vele). Azt a játékot, mint a focit 11-11 játékos játszotta, focipályán. 1966 óta játsszák teremben a kézilabdát. 1949-ben a magyar női csapat Budapesten első lett a világbajnokságon, gondolom Misi bácsi kinn volt a meccseken.

Misi bácsival nem járt jól a nyugdíjintézet, a Budapesti Honvédtól ment nyugdíjba a hatvanas években.

Kedvence a mákos guba, abba tűztük a szülinapi gyertyákat. Ízlett az iF (Balázs féle) guba. Bis hundert und zwanzig Misi bácsi!
_

2010. november 9.

Mit ünneplünk?
Szekszárdi Cserszegi Fűszeres 2010

A bloggolási szünetnek egy pozitív visszajelzés vetett véget. (Pozitív minden olyan valós szám ami nullánál nagyobb. Ezek a számok, (a nullánál kisebbekkel ellentétben) kellemes érzéseket váltanak ki, gondoljunk csak a +1 és a -1 példájára. Ugye? Ezért hívjuk a kellemest pozitívnak, a kellemetlent negatívnak.)

Szóval egyik kedves vendégünk miután múlt szerdán elfogyasztotta a déli menüt (reklám helye: 980 Ft) -kéksajtos krumplikrémleves, barackos csirkesült áfonyás rizzsel és csokis töktorta- ezt kérdezte Joey-tól (Joey a Joey külsejű pincér): "mit ünneplünk?" Hát ezt a kérdést ünneplem most és néhány további bejegyzésben.

Mivel arról az esetről nincs kép, illusztrációnak mai menüs képet teszek ide. A képen a holnapi borvacsorához érkezett 2010-es Szekszárdi(!) Cserszegi Fűszeres is látható. Első évjárat, első kóstolás! Köszönet Vesztergombi Józsefnek.
_