2011. január 25.

A forralt bor ára

Az Ráday árverseny decemberben zajlott, azóta lanyhultunk, kedvét szegte a versenyzőknek a közönség érdektelensége. A versenyben versenyben hozzák vendégbarát döntéseiket az üzletek, csökkentenek és növelnek. Csökkentik a hőfokot és csökken az ár. A megállítótáblán csak egy paramétert közölnek az deciliterenkénti egységárat, a többi paraméter változását nem hirdetjük.

Pedig arról van szó, hogy a forralt bor egyik összetevője a víz. Vagyis lehetne a vendéget úgy csalogatni, hogy nálunk Ön dönti el a forralt bor árát. A gyakorlatban a vevő kap egy deci forralt bort (350 Ft/dl) valamint rendelkezésre bocsátunk egy kancsó édes, fűszerezett meleg vizet (utóbbit olcsóért 10 Ft/dl) és a vevő, aki tisztában van az aránypárral kedvére beállíthatja az árat (10-350 Ft/dl között). Szöveges feladat, a gondolkozási kedvet és a gondolatok színességét az iFes bor növeli, "hatékonyság végett" az olcsóbbakat ajánljuk. Emlékeztetőül: nem forralt hanem forró bor!
_

2011. január 20.

Carpaccio, Velence, iF

Ezt a szoborszerű képet a büszke tekintetű piros sapkás férfiról Vittore Carpaccio festette 1490 táján, legalábbis ez a művészettörténet mai álláspontja. A kép Velencében van a Museo Correr-ben.

1950-ben Velencében nagy gyűjteményes kiállítása volt Carpaccionak. A legenda szerint Guiseppe Cipriani szakács a festő iránt érzett tisztelete okán, az általa frissen feltalált (hagyományos) olasz ínyencséget Carpaccionak nevezte el. Macerás gyomrú vendége ugyanis nem ehetett főttet-sültet, de szervezetének mégis marhahúsra volt szüksége. A találékony Giuseppe papírvékonyságú szeleteket vágott a pácban előkészített színhúsból. Mint az ilyen mesékben történnie kell (ld. székelykáposzta, vörösboros marhasült stb.) óriási siker, már csak név kellett az új hagyománynak és azóta is özönlönek Velencébe a japán turisták carpacciót enni. (Ha az iFben kéne ilyen alapon feltalálni valami magyarosat, mi tatárnak neveznénk el. De mi legyen a recept)?

Jazz Carpaccióval: péntek este az iFben: Jazztett!
_

2011. január 12.

A nap képzavara: "a diktatórikus gondolat"
(ld. a kettővel előbbi bejegyzést)!

Azok a bizonyos szöveges feladatok nem haltak ki : itt egy példa a mából. A (törvénynek a második) lényege, hogy legyen ködös. Reszkessen az is, aki komolyan veszi.

Egy ügynök, aki háromfajta árucikk eladásával foglalkozik, így számolt be egyik nap az aznapi munkájáról szigorú főnökének: „Negyven családot kerestem fel a termékeinkkel. A termékismertetésem után anyagi okokra hivatkozva 15 család semmit sem vett tőlem, de 15 vásárolt a mosogató szerünkből, 12 az arckrémünkből, 10 pedig a habfürdőnkből, és három családban a habfürdőt és a mosogatószert is el tudtam adni.” Főnöke megkérdezte, hogy biztosan így történt-e minden, de az eladó megerősítette még egyszer az elmondottakat. Mit válaszolhatott neki a főnöke?
  1. Azonnali hatállyal felmondott neki, mert nem szereti, ha a dolgozói pontatlanul dolgoznak, ráadásul a szemébe hazudnak.
  2. Megdicsérte azért, mert a nehézségek ellenére hatékony munkát végzett.
  3. Sajnálkozott, hogy a cég által gyártott habfürdő illatát nem szerették meg a vevők.
  4. Megkérte, hogy legközelebb legyen rámenősebb, és próbáljon árukapcsolással több terméket eladni.
Aki így tanulja a matekot, nem akarja majd megtudni, mi a Riemann sejtés és hogy miért Tavaszi a Szonáta.
_

2011. január 9.

A glourios feeling: Paintings in the rain

Doo-dloo-doo-doo-doo-doo, egy két ecsetvonás a többit megteszi a tavaszi meleg felhőszakadás az iFben. Bár úgy lenne, Gene Kelly attól tudna táncolni, hogy Debbie megpuszilta és Ocztos Pista is csak ránéz az iF barátságos vendégszeretetére és már cseppene a színes víz, kész egy sorozatnyi képeslap a médiatörvényes euró igazgatásban megfáradt Ráday utcai dzsezzkedvelő boldogítására.

Sokakat hallottam már absztrakt festményekről úgy nyilatkozni, hogy ezt Ő is meg az ötéves kislánya is megfesti. Kipróbáltam: ahhoz, hogy valaki boldogságában önfeledten tudjon az esőben táncolni és énekelni, sokat kell szolfézsra meg táncórára járni, és hogy ilyen képeket fessen, kell tudni kockát, dinnyét meg embert is rajzolni. És akkor sincs garantálva, hogy ennyire boldogító hatást érnek el a képek, mint Ocztos István képeslapjai az iFben. Ahhoz kell a tehetség. De ahhoz, hogy szeressük ezeket a képeket, elég csak egy pillantás: rájuk.

Gyertek az iFbe!

_

2011. január 6.

Laricsev

A szöveges százalékszámítási feladatok sötétségét feledni jó lenne. A Szovjetúnió Komszomol ifjúságának 73%-a sportol, 38% tudományos diákkörökben dolgozik, 54%-a a munkási-paraszti munka művészi ábrázolásával foglalkozik szabad idejében. A szabad idő megoszlása a Komszomolisták között 14%. Hogyan kell Pártunknak beosztani a tanuló ifjúság szabad idejét úgy, hogy a sport, a tudományos és művészi munka ráfordítás a hatékonysága 98% legyen? (Ha ezt sem érted fiam, kapsz egy fülest!)

20. §
(3) A közszolgálati médiaszolgáltató lineáris audiovizuális médiaszolgáltatása évi teljes műsoridejének
a) több mint hatvan százalékát európai művek,
b) több mint felét magyar művek,
c) több mint harmadát tőle független műsorkészítővel készíttetett, vagy független műsorkészítőtől beszerzett, öt évnél nem régebben készült művek,
d) több mint negyedét tőle független magyar műsorkészítővel készíttetett, vagy független magyar műsorkészítőtől beszerzett, öt évnél nem régebben készült művek
bemutatására köteles fordítani.
_