2011. április 27.

Wernesgrüner olcsóbbítás hét (AKCIÓ)

A héten több új törvényt ünneplünk, az egyik a Német Sör Tisztasági Törvény. IV. Vilmos bajor herceg 1516 április 23-án adta ki (talán nem is módosították, a nagy többség megelégedésére találták ugyanis ki). Az ünneplés szó némileg eufémisztikus, törvényt betartani vagy megszegni szokás, esetleg ünnepeltetni. Az ünnepeltetésnek jó módja, ha minden választópolgárnak postáznak egy korsó sört is a söralátét mellé. A családtagok koccintanak, egyetértőleg bólogatva elolvassák a söralátét szövegét, majd közösen kifüggesztik a hitvesi ágy fölé. A szövegből bátorságot meríthetnek a német sör fogyasztása és a gyermekvállalás vonatkozásában is.

Vilmos herceg törvénye ma is garantálja, hogy a német sör német precizitással vízből, árpából és komlóból készül. A Wernesgrüner tehát nemcsak a pártállami idők 40(+8) évében volt a legjobb német sör, hanem a mai, nem kevésbé állami időkben is. A héten cigizni is szabad! Adunk finom bajor sörfalatokat:

Bajor húsgombócok háromféle szósszal és rozmaringos tepsis krumplival + egy pohár Wernesgrüner pils ajándékba (csak) 2100 Ft.

Csapolva is olcsóbb a sör, gyertek enni-inni, zenét hallgatni!

_

2011. április 22.

Narancsos sóska

Az csak egy szerény vélemény (az enyém), miszerint a szakácskönyv vásárlási szokásaink megmagyarázhatatlan költekezést mutatnak. Sok éve megállapítottam, hogy elég szakácskönyv van otthon, ráadásul nem is olvasom őket, sőt nagyon ritkán nyitok ki közülük. Olyankor legtöbbször a linzer tészta vagy a májusi bor receptjét keresem. Elhatároztam, több pénzt erre nem dobok ki, inkább színházba megyek, vagy francia órára iratkozok be.

Azóta persze lett egy csomó nélkülözhetetlen darab, hasonló sorsúak, mint az addigiak. Mivel egyformák vagyunk, azt gondolom mindenki így csinálja. Most jön a lényeg, szerintem okosabb kipróbálni az izgalmas ételeket, mint szakácskönyvben nem elolvasni a receptjüket.

A narancsos sóska az eheti borvacsorában jó példa erre. Zseniálisan finom étel, érdemes kipróbálni. Jövő szerdától már csak a receptjét tudjuk elmondani (ha meg nem gondolom magam, és még adjuk). A recept olvasás nem olyan élmény. Megfőzni sem: a hátvakarás is akkor jó, ha más csinálja nekünk.
_

2011. április 20.

Szóljatok, szóljatok a közös képviselőnek!

Bori alumínium húsklopfolóval szöget üt ugra-bugra beszédű képe keretébe, táncikál mantrákat szövegel. Rodin múzeumbeli sétáján mi más jut az eszébe: az onnan nézvést messze keleti kultúrkör paradoxona, a rönkön ülő, gondolkodó turulszobor (festmény.) "Ha mindenkinek nyuszifüle van, akkor az demokrácia vagy diktatúra?" latolgatja az ősmadár, ettől biztos elindul az emésztése. Nem gondolta volna, hogy ezer év alatt ilyen bonyolult lesz az élet. Bori gyerekei földtengelyű koronában és turbánban ülnek a repülő szőnyegre. Mama mosogat a konyhában, ez az idilli választás, besüt a nap a lakótelepre.

Lassan kéne történjen valami jó, mert nincs igazság a földön, dön, dön. Szóltam a közös képviselőnek, de nem ér rá. Folyton aláír vagy aláírat. Mi meg kiállítunk, zenélünk, főzünk partizánsalátát, bort címkézünk, hátha bejöttök az iFbe. Ha még egyszer azt üzenem...akkor magam ismétlem.

Rutkai Bori kiállítása: "Partizánok és Csendéletek" nyitva május 11-ig.

_

2011. április 15.

Gyöngyöt a Ráday ugarra

A múlt heti tavasz meghozta Attila szakács jókedvét, és jókedvében gyümölcslevest készített. Van az a "menza" gyömölcsleves, néhány szem cseresznyebefőtt úszkál a keményítőcsomós lila langyos vízben. Reméljük az iF menü kedvelői tudják, hogy ilyen nálunk nem készül. Járatos a másik fajta "görög" tejszínes gyümölcsleves, amit otthon inkább desszertnek szoktam ünnepi alkalmakkor magam is a kedves vendégeknek kínálni.

Nyári melegben, amilyen éppen ígérkezett, (helyette neoprénruhás, szörfös idő jött persze), könnyű "iF-es" leves készült, francia(?) mintára. Az enyhén lecukrozott gyümölcsöket rózsavizes, kínai ötfűszeres lével leforrázzuk, lehűtjük és állni hagyjuk pár órát a hűtőben. Az eredmény a címben említett gyöngy.

Régi barátom, Péter, aznap nálunk ebédelt, a jeges napsütés elől a fűtőtest mellé húzódva. Nem arattunk osztatlan sikert a levessel. "Befőtt", volt a tanáros verdikt. Nem tántorít el: ha nem édes, de finoman fűszeres az a befőtt, meghozza az étvágyat a könnyű ebédhez.

Hivatalosan a demokráciát is csak magyarosan fogyasztjuk, diktatúrákban. De hátha vannak akik az európait szeretik. Gyertek iFf you like!
_

2011. április 13.

Preambulum, májusi bor, 2011

Ellenpont: A boros kóla tudtommal a serdülő alkohol kíváncsiság találmánya. Így lehet leküzdeni a fiatal szervezet ellenállását és George Hanson-i (Jack Nicholson, az alkoholista ügyvéd Peter Fonda Harley Davidson-ján) magasságokba-mélységekbe pusztulni. A boros kóla műanyag, kultúra romboló, a globális hiéna piac és a párthatározattal lezüllesztett magyar bor keveréke. A fiatalság többi próbálkozásával és egyáltalán a fiatalsággal együtt alkotmányos tilalom alá kellett már helyeznünk, nagyon helyesen.

Általánosítva: bort csak tisztán, meditatív állapotban, himnuszokat zengve fogyasztunk. Kivétel lehet a fröccs, mondjuk, hiszen az Jedlik Ányos és Vörösmarty Mihály találmánya. Friss rozé fröccsbe tehetünk egy szem epret is, mondjuk. További izgalmas ötlet a tavaszi napsütésben vágyott pezsgést inkább pezsgőből nyerni, szóda helyett nem szentségtörés pezsgőzni a bort. Rozé helyett lehet olaszrizlinget és kékfrankost keverni egy edénybe, arra jöjjön a pezsgő. Támogatandó, ha nemes konyak ízét is becsempésszük, legegyszerűbb ha öntünk hozzá. A francia narancslikőr is eléggé sznob, mehet. Az epret meg ne csak dísznek használjuk, a C vitamin miatt, (bár Szentgyörgyi) tegyünk az edény aljára bőven. Aki ért az eperhez tudja, jobb lecukrozni, akkor finom levet is enged és ugye inni készülünk.

Tavasz lévén a tavaszi erdő savanykás, ánizsos illata sem hiányozhat, szedjünk bele szagos mügét. Így kerüljön a poharunkba, sőt a preambulumba (a franciát értelemszerűen az ezerévesben elhagyjuk, mint a sajtószabadságot Petőfiből). Amint megjön a hazai eper lesz a iFben májusi bor, addig is sokféle borkoktélt ki lehet próbálni. De kólát nem adunk (borhoz)! Csak pénzért.
_

2011. április 8.

Testvérkocsmánk az African Queen

Bárkay Ági főiskolás korában kezdett a Riviérán hegedülni, nyolc évig volt francia-magyar kultúrkapcsolat: zenélt, pénzt keresett, tanult. Egyik este műsoruk végén kérték, hogy játsszák el a Happy Birthday-t annak a bácsinak a tiszteletére aki Beaulieu sur Mer-ben töltötte a szabadságát és az African Queen-ben szülinapozott. Kedves bácsi volt, még játszottak neki néhány régi tangót is. Civil foglalkozása király, Belgiumban dolgozott.

Ugyanitt játszott Ági Bononak a U2-ból. 50-50 frankot adtak. Ez már az új frank, akkor történt amikor az új frankot már feltalálták, de az eurót még nem. Azt sokkal nehezebb volt feltalálni. Arra emlékszik Ágink, hogy zsebre tette a pénzt de hogy mire költötte, arra már nem.

Ma este Bárkay Ági hegedül az iFben, Megyasszai-Makó-Czibere a jazz kar. Gyertek ma és mindig. Talán lesz nálunk is király, lehet már van is. Gyorsan változnak a dolgok.
_

2011. április 6.

Az iFben mesélik

Christina von Bülow nem bízta a véletlenre, a Dánia-Kalifornia távolság miatt a véletlen találkozás p valószínűsége kicsi, megszerezte Stan Getz telefonszámát. Felhívta, mert tanulni szeretett volna, bemutatkozott szépen. A mester ennyit mondott, "hívjon pontosan egy hónap múlva". Sokszor nézte meg az óráját Christina egy hónap alatt, el ne mulassza az időpontot. A következő beszélgetés eredményesebb volt. "Legalább egy órát adjon mester, megyek". Több hónap lett az egy óra, rengeteg közös munkával. (Ezt Juhász Gábor mesélte).

A Gyárfás Attila trió (ápr. 26. in iF) gitárosa, István mondta, sajnálhatom, hogy nem hallottam ezt a koncertjüket (Gyárfás István trió és Christina von Bülow live in iF). "A csaj úgy fúj, mintha Paul Desmondot hallanád". Paul a Dave Brubeck Quartetből vicces ember volt. Megkapta a világ leglassúbb szaxofon játékosa díjat, 1961-ben pedig csendes játékáért tüntették ki (ezeket maga a kitüntetett terjesztette). Amikor a láncdohányos és megrögzött Dewar's whisky fogyasztó Desmond megtudta, hogy tüdőrákja van megörült: "De a májam, mint az új, a kor legjobb mája! Dewar's-ban úszik, mégis makk egészséges".

Gyertek az iFbe hallgassatok zenét és adjatok munkát a szakácsoknak, akik még szeretnének fejlődni.
_

2011. április 1.

Mit tehetek? Mondok egy viccet.

Péntek este szeretett világvárosunk utcái üresek, néhány morcos gyalogost és agresszíven száguldozó autót, meg bátortalanul próbálkozó francia turistákat lehet csak látni. Utóbbiaknak hamar elszáll a kedvük, mennek Pozsonyba vagy Dél Oszétiába, ott nagyobb élet van.

"Itt már nem lehet olyan laposat mondani, ami nem tud elgurulni", mondja a kikezdhetetlenül jókedvű manó a Ráday Könyvesházból, legrosszkedvűbb nevetésével. Passzol a nagy focista bölcsessége a komoly férfiakból álló peches foci válogatottról. Nem tudja, amit az ovisok is, hogy Komoly Férfiakból tudnak legkönnyebben bohócot csinálni a vidám holland focisták. De nem mi röhögünk, rajtunk röhögnek amíg meg nem unják.

-Milyen az új feleséged az ágyban?
-Tudod, ki ezt mondja, ki azt..

_