2011. augusztus 29.

Albireo és csillagász jazz

Az Albireo az egyik legszebb könnyen megtalálható amatőr csillagász célpont a nyári égen. Nekem egy húszéves félrehallás miatt csak csalódás volt, amíg aztán a múlt héten egy Sabar hegyi holdtalan csillagos éjszakán ráböktem a Hattyú (Cygnus) nyakán halványan látható csillagra és annak rendje szerint (50 év felett hiszen) elakadt a mondat, nem jutott eszembe a név. Az a szépnevű kettős csillag (amit én még saját távcsövemmel addig nem találtam. Egyszer a Gábor megmutatta, de..). A másik szépnevű, a Vindemiatrix eszembe jutott, de az most a Napé, nem látszik.

Így történt, hogy internetes segítséggel megtaláltam a nevet is, meg a félreértést, az Albireo a Hattyú feje, (béta, nem éta cygni) egyáltalán nem halvány. Így végre megláttam, meg is mutattam, egy fényesebb vöröses és egy halványabb kékes pötty a távcsőben. A fényképezőgép szeműek olyannak láthatják, mint a kép.

A nyárból lassan kimegyünk, (az Albireo még sokáig látszik az esti égen). Az iF-et, ahol összel is szól a jazz, és szeptembertől még jobb lesz a konyha (Marton Endre szakács jóvoltából), szintén könnyű megtalálni, a Pink Cadillac-kel szemben a Ráday utcában, már kisebb nagyítással észrevehető, de jó helyen kell keresni. Gyertek! Szeptember 2. csillagász jazz: Szapudi István honulului asztrofizikus gitározik fizikus barátaival, Nagy Péterrel és Gavallér Csabával! (És még: 8-9-10 Jazzfórum, 15. Dresch-Lukács és a többiek ld itt. Almamustban pácolt kacsamell és Vesztergombi Vikárius természetesen lesz).
_

2011. augusztus 23.

Művészeti olvasztótégely

Kalocsai Ricsi azt vette észre, ami tulajdonképpen csak azóta van, hogy észrevette, és a tőle megszokott finomsággal lefényképezte: Miles Davis fújja trombitáján (túlvilági harsonáján) Tim Ries fülébe, Tim pedig mély átéléssel szólaltatja meg 'odaátról' a dszezzt.

Vojnits Attila -képzőművész, blues zenész, dzsezzrajongó régi jóbarát a hegymászó klubból- festette meg Miles fényképszerű portréját és állította ki Perei Gabival közös kiállításán (Kontrasztok2) az iFben. A dzsezzfalra felkerült még Kenny Clark, Frank Zappa és Jimi Hendrix képe is.

Olvasztótégely. Mindenféle dolgot beledobálnak és a hő hatására valami új keletkezik. Esetleg olyan, amire nem is számítottak. Mindenesetre a Rolling Stones szaxofonosa Tim Ries, Balázs Elemér, Balázs Józsi, Lakatos Pecek Krisztián fenomenális koncertet adott, rá kell csak nézni a képre (képekre) megkérdezni Bocsikát, Fodor Pétert vagy azt a sok embert aki ott volt Tim-Elemér szülinapon Vojnits Attila képei, Vesztergombi Józsi borai...

Szóval az iF egy jó hely. egyre többen szeretik.
_

2011. augusztus 7.

Vikisajt és a szubjektív elem

Szubjektíve (tudom) elfogult vagyok Bácshegyi Pettenkoffer Vikivel és sajtjaival. Pozitív irányba vagyok elfogult, hiszen azt hiszem, nem vagyok elfogult: ezek a világ (második) legjobb sajtjai. Az elfogultság oka talán a Bács-hegyi, vezetékes víz és villany nélküli remete tanya iránt érzett nosztalgia (áram ugyan már lett, a sajtok maradtak a szememben legjobbak (valójában nyilván jobbak lettek)). A minta farm otthonos: minden részletre kiterjedően tökéletesés részletek keverednek a minden részletre kiterjedő összevisszasággal.

Tehát személyes okokból kerülnek vikisajtok az iF sajttálra. És mert objektíve jók és finomak. Mindenki véleményét elfogadom aki szerint sajttálunk (is) kitűnő (mint például törzsvendégünkét, a neszmélyi pincemesterét, aki a dörgicsei olaszrizlinget (most már nemzetközi aranyérmes) és a világszám iF jazz felhozatalt is szereti és az iFet mint "jó helyet" emlegeti). Aki meg az olaszos pizzavendéglők sajttáljainak trappista- és füstölt sajtból álló felhozatalát szereti annak is igaza van. Gyertek az iFbe sajttálat rendelni!
_

2011. augusztus 2.

Rácz Livi: magunkat varrni

A háromemeletes mini hegymászóboltból átalakított és a jövendőbe vetett bizalommal iFnek elnevezett vendéglátó- de semmiképpen nem ipari, sőt nem is profi vállalkozás is ihlethette volna az ellenállhatatlan orgánumú, kedvesen bájos spacemonkey Rácz Livit az önmagát varrogató sorozat megrajzolására.

Az önmagát foltozgató iF, (néha már úgy érezzük túl a félig kész állapoton) a saját falán megrajzolva. (Neumann Jánosunk oldotta meg az önmaga tervrajzát tartalmazó gép problémáját, (vendéglátással -szerencséjére- nem foglalkozott) elmosolyodna ezen a paradoxon gyanús zavartömegen). Szintúgy mi is, akik néhány hétig Rácz Livi képei közt kávézgatunk. Hodek Dávid és a többiek gyakran anélkül, hogy ez tudatosulna bennük, John Coltrane, Avishai Cohen és Nina Simmons rajzolt társaságában szórakoztatják a zeneéhes közönséget. Oláh Péter ugyan felismerte két képen is Egri Jancsi senkire nem hasonlító fizimiskáját, de annak a képnek eredetét Livi másképp tudja (egy barát portréi). A majmok is jó társaságba keveredtek a kőfalon, otthon érezhetik magukat köztünk. A barna fal eltolódott fókuszú képei (Závada Pétertől idézve) elfogadtatják a világ és ezen belül az iF eltolódott fókuszát.

Livi is hozzájárult jó pár öltéssel, hogy megvarródjon végre az iF, bevesszük a csapatba, bár fogy már a cérna. Gyertek a Mindenségek kiállításba iFezni: enni-inni, beszélgetni, képek között zenét hallgatni...
_